Home Kultura Festival svjetla Zagreb porukom zajedništva i mira

Festival svjetla Zagreb porukom zajedništva i mira

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
To je četvrti takav festival u Zagrebu, koji je Turistička zajednica grada Zagreba pokrenula 2017. kao uvod u proljetne turističke aktivnosti i nadolazeću sezonu, a zbog pandemije se nije održao 2020. i 2021. godine.

Festival je kombinacija dizajna, arhitekture, umjetnosti, zabave i spektakla, čiji je cilj kroz lijepe prizore svjetlosnih instalacija pobuditi pozitivne emocije, a što može biti i razlog posjete Zagrebu, istaknula je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Dodala je kako važnu ulogu u svemu, osim partnera i umjetnika, imaju i institucije, poput kazališta, zvjezdarnice, galerija, muzeja, HAZU-a i drugih, koje su prepoznale taj festival i kao kreativnu i kulturnu platformu.

“Dođite u Zagreb i ‘nahranite’ se svjetlom, ljepotom i pozitivnim emocijama”, pozvala je Bienenfeld, dodajući da će prvi put na festivalu biti i dva međunarodna gostovanja.

Jedno od njih je i svjetske konceptualne umjetnica iz Sarajeva i SAD-a Edine Selesković, koja je sudjelovala i u pripremi festivala i naglasila kako vjeruje da umjetnost doista vraća vjeru u život, ljude i bolju budućnost. To prikazuje i njezina instalacija tzv. (Pulsirajuće) Srce Europe, koja će biti na festivalu na Europskom trgu u sklopu svjetske turneje, koja će trajati pet godina.

Osim te lokacije, svjetlosne instalacije uz korištenje modernih tehnologija bit će i na Gornjem i Donjem gradu (najviše od ukupnog broja), oko HNK, Muzeja za umjetnost i obrt i Mimare, na Preradovićevom trgu, u Tkalčićevoj ulici, na Trgu Mažuranića i drugima.

Birgit Zander, umjetnica iz Berlina i predstavnica Berlinskog festivala svjetla sudjelovala je u pripremi, a na predstavljanju je naglasila ljepotu Zagreba koju će dodatno uljepšati i svjetlosni efekti, čime Zagreb ulazi u krug mnogih europskih glavnih gradova s takvim festivalom

“Hvala vam što promovirate lijepe stvari, posebice u ovim vremenima kada je Zagreb, osim pandemije, zadesio i potres, i tako nešto je sad jako potrebno”, kazao je organizatorima dogradonačelnik Grada Zagreba Luka Korleat.

Detaljnije  Batman se popeo na 128,5 milijuna dolara

Povezane objave

Bizz Plusportal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Bizz Plus. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

Odabir urednika

© Copyright 2022. | Design by Bizz Mreža

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com